Vitamín E, váš nejlepší spojenec pro pokožku

Náhlé změny teploty mohou ovlivnit stav naší kůže. Například v zimě je naše kůže vystavena chladu na ulici, teplu vytápění doma nebo v práci, klimatickým faktorům jako je vítr... Kromě toho v tomto roce 2020 musíme nosit masku, což způsobuje neustálé tření a vznik mikroklimatu na kůži obličeje, na které nejsme zvyklí.

Všechny tyto faktory činí epidermis citlivější, zejména v zimě, proto je velmi důležité dobře se o kůži starat, abychom se vyhnuli trápení. Proto je vitamín E dobrým spojencem pro kůži, hlavně díky svým antioxidačním vlastnostem. Vlastnosti tohoto vitamínu, známého také jako tokoferol, přispívají k redukci oxidačního stresu, který je úzce spojen s předčasným buněčným stárnutím. Další výhodou vitamínu E je, že je rozpustný v tucích, tj. rozpouští se v tucích, což usnadňuje jeho absorpci ve střevě. Je také dostupný v široké škále potravin.

K čemu je vitamín E? Vlastnosti v organismu

Podle Španělské společnosti pro dietetiku a vědu o potravinách je vitamín E hlavním vitamínem z hlediska antioxidačních vlastností, neboť chrání buňky před oxidačním poškozením způsobeným volnými radikály. V důsledku toho jeho vliv na tkáně kůže může pomoci bojovat se známkami stárnutí a předčasným buněčným stárnutím.

Jak jsme zmínili, vitamín E se také nazývá tokoferol, ale existují různé druhy tokoferolu, přičemž nejbioaktivnější je α-tokoferol.

Nedostatek vitamínu E není u lidí běžný, protože je možné ho najít v mnoha různých potravinách ve stravě. Jeho přítomnost kvůli jeho antioxidační ochraně má pozitivní účinky na buňky a tkáně tvořící svalový, kardiovaskulární a neurologický systém.

Antioxidant proti oxidačnímu poškození

Volné radikály jsou ty, ze kterých se získává většina energie, nicméně, pokud se tyto postupně hromadí, způsobuje to předčasné buněčné stárnutí. Oxidační stres nastává, když je nerovnováha mezi volnými radikály a antioxidanty, což poškozuje DNA a ovlivňuje funkce buněk v orgánech, jako je kůže.

Zde je aktivita vitamínu E velmi důležitá, protože jeho antioxidační vlastnosti pomáhají chránit buňky těla před oxidačním poškozením a nadměrnou produkcí volných radikálů.

Výhody vitamínu E pro kůži

Vitamín E je zvláště důležitý pro kůži, díky své antioxidační akci, protože může pomoci udržet integritu buněk tvořících kůži, zejména v epidermis.

Hraje důležitou roli v ochraně před faktory poškozujícími kůži, jako je škodlivé záření slunce a environmentální znečištění. Tato akce jasně pomáhá chránit tkáň umístěnou na epidermis, udržuje její pevnost a hydratační vlastnosti.

Epidermis je ovlivněna řadou vnitřních a vnějších akcí, které mohou ovlivnit její strukturu kvůli působení volných radikálů, což může způsobit vrásky a strie, mezi jinými. Použití vitamínu E může pomoci bojovat proti oxidačnímu stresu těchto situací, pomáhá udržovat strukturu kůže.

Vitamina e para la piel

 

Potraviny s vitamínem E

Vitamín E je možné najít v mnoha potravinách, proto je důležité jíst zdravou stravu, aby bylo možné tímto vitamínem správně vyživovat. Jelikož je to vitamín rozpustný v tucích, jeho kombinace s malým množstvím tuku způsobuje, že může být správně vstřebán.

  • Rostlinné oleje: tento vitamín je hlavně obsažen v olejích, jako je olej ze zrn pšeničných klíčků, olivový olej, řepkový olej nebo slunečnicový olej. Ve skutečnosti, podle Španělské nadace pro srdce, je panenský nebo extra panenský olivový olej ideální pro ochranu proti oxidačnímu poškození díky svému obsahu této živiny.
  • Suché plody: mandle, slunečnicová semínka, ořechy, lískové oříšky nebo piniové ořechy jsou produkty bohaté na tokoferol.
  • Zelenina: hlavně ta se zelenými listy, jako je brokolice, špenát nebo mangold.
  • Cereálie, margarín a mléčné výrobky.

Doporučené denní množství vitamínu E

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uvádí, že denní dávky vitamínu E, prezentované jako α-tokoferol, jsou 11 mg pro ženy a 13 mg pro muže u dospělých, s maximální povolenou hodnotou pro obě pohlaví 300 mg/den.

Vitamín E ve výživových doplňcích

Vitamín E, jak jsme již viděli, je nezbytný pro naše tělo a je důležité dodržovat pestrou a zdravou stravu, která zahrnuje tento esenciální živinu.