Plán detoxikace: Jak odstranit toxiny z těla
Zvláště po těžkých jídlech naše tělo potřebuje "vyčistit se". Pokud jste se někdy zamýšleli nad tím, jak tělo odstraňuje toxiny, měli byste vědět, že se chrání ne jedním mechanismem, ale hned několika. Játra, ledviny, střeva, plíce a kůže jsou pěti filtry, které naše tělo používá k ochraně před toxiny. V tomto článku se budeme zabývat prvními dvěma; játry a ledvinami, abychom pochopili význam detoxikace, známé také jako detoxikace nebo detox. Je velmi důležité vědět, že tyto úžasné přírodní filtry jsou přímo zodpovědné za naši kvalitu života. Víte, jaké jsou funkce jater a ledvin? Které potraviny a návyky jsou pro ně nepřátelské? Co vám může pomoci detoxikovat vaše tělo?
Jak naše tělo odvádí a čistí toxiny?
Proces detoxikace našeho těla často zahrnuje dva kroky.
První je drenáž, při které oběh přesouvá toxiny lymfatickým systémem do jater a ledvin, které jsou odpovědné za jejich čištění, filtrování a nakonec odstranění.
Druhý krok je známý jako detoxikace, při které zapojené orgány provádějí správné odstranění toxických odpadů. To znamená, že játra urychlují proces filtrování a přeměňování odpadu, a poté lymfatický systém jej přenáší do ledvin k vyhození.
Jaká je funkce jater?
Játra se nacházejí v břišní oblasti. Skládají se ze dvou laloků, většího pravého a menšího levého. V průměrném dospělém člověku váží játra okolo 1,4 kg a hrají klíčovou roli v našem zdraví. Koneckonců, jsou druhým největším orgánem v těle a jediným, který se dokáže sám regenerovat. Krví a žlučí prochází játry. Krev vstupuje do jater z trávicího systému s živinami, léky a v některých případech viry, bakteriemi, parazity a dalšími prvky obsahujícími toxiny. Látky, které vstoupí do jater, mohou být zpracovány, uloženy nebo upraveny tak, aby se vrátily do krve nebo byly odeslány do střeva k odstranění. Játra vybírají, co udělat s každou látkou, filtrováním, rekombinací nebo vyřazením. Jsou to chemické čistírny, které nám umožňují se živit a detoxikovat. Játra mají mnoho funkcí a také se podílejí na metabolických aktivitách s uhlohydráty, bílkovinami a tuky nebo lipidy. Kdybychom je měli shrnout, řekli bychom, že některé z nejdůležitějších funkcí jater jsou:
- Filtrují krev přicházející z trávicího traktu, než se vrátí do krevního oběhu.
- Detoxikační účinek chemikálií a metabolismu léčiv.
- Sekrece žluči.
- Tvorbí a regeneruje krev. Může uchovat až 1,5 litru.
- Přeměňuje živiny na látky, které naše tělo může vstřebat, ukládá je a poskytuje buňkám, když jsou potřeba.
- Rozkládá molekuly tuku a přeměňuje je na energii.
- Hlídá hladinu glukózy v krvi. Pokud je hladina glukózy vysoká, odstraní cukr z krve a uloží ho jako glykogen. Pokud je nízká, rozloží glykogen a uvolní cukr.
- Mohou ukládat vitamíny a minerály, jako je železo nebo měď, a uvolnit je, když je tělo potřebuje.
Jaká je funkce ledvin?
ledviny jsou součástí močového systému a nacházejí se nad pasem. Jsou to dva orgány velikosti pěsti a každá ledvina váží přibližně 150 gramů. Čištění ledvin je klíčové pro dobré zdraví. Jejich hlavní funkce jsou:
- Eliminace odpadu a toxických látek močí.
- Udržování úrovně vody, cukru, soli nebo draslíku v krvi navzdory změnám ve vaší stravě.
- Oddělení toho, co je užitečné, aby se vrátilo do krevního oběhu; to, co je zahozeno, jde do močového systému. Tento proces se opakuje několikrát, aby se zajistilo, že se nic potřebného neztratí. Přibližně každou hodinu ledviny filtrovaly veškerou krev v těle, čistily 180 litrů denně a posílaly 1,5 litru moči k vyprázdnění. Množství moči vyprázdněné každý den je dobrým ukazatelem zdraví ledvin.
Jaké jsou nepřátelé jater a ledvin?
Červené maso, tuk, alkohol, rychlé občerstvení, sladké nápoje, nadměrný příjem proteinů, sůl, produkty z celého mléka, průmyslově vyráběné pečivo, tabák, drogy a nedostatečný příjem vody jsou hlavními nepřáteli jater a ledvin. Jejich nadměrná konzumace může způsobit některá z nejběžnějších jaterních onemocnění, jako jsou hepatitida, cirhóza, rakovina jater nebo selhání jater. Ve Španělsku, bohužel, je onemocnění jater způsobené tukem velmi dobře známé a není spojeno s konzumací alkoholu, ale s obezitou. V případě ledvin, jelikož jsou úzce spojeny se srdcem, jsou dvěma hlavními příčinami, které mohou vést k problémům s ledvinami, diabetes a vysoký krevní tlak.
Jak můžeme pomoci detoxikovat naše tělo?
Příroda nám poskytuje potraviny a doplňky, které pomáhají čistit játra a ledviny. Pamatujte si:
Artyčoky
To jsme slyšeli už mnohokrát. Artyčok je velmi dobrý pro funkci jater, a protože usnadňuje průchod střev.
Červená řepa
Červená řepa (Beta vulgaris) je považována za "funcionální potravinu", a její přírodní vlastnosti pro blaho těla sahají až do římských dob. Červená řepa je bohatá na několik bioaktivních sloučenin, které mohou být užitečné pro zdravou stravu, včetně Betainu, který je sloučeninou přirozeně se vyskytující v játrech a souvisí s aminokyselinou methioninem.
Vitamín B12
Vitamín B12 přispívá k produkci energie, stejně jako k produkci červených krvinek a péči o nervové zakončení.
Cholin
Cholin je velmi důležitý zdravotní doplněk, který se nachází v mnoha potravinách, byť v malých množstvích. Je velmi dobrý pro játra, protože přispívá k udržení normální funkce jater, a společně s vitamínem B12 přispívá k metabolismu homocysteinu, aminokyseliny v krvi.
Inositol
Inositol je odvozen z hnědé rýže. Je také znám jako složka vitamínu B8, přítomná ve všech buňkách našeho těla. Přirozeně se vyskytuje jako fosfolipid ve všech tělních membránách, zejména v játrech a nervovém systému.
Vitamín E
Vitamín E je také známý jako tokoferyl. Chrání nás před volnými radikály, které jsou zodpovědné za oxidační poškození tkání.
Rozmarýna a Jalovec
Tradičně byly používány pro dobré zažívání.
Ostropestřec mariánský
Ostropestřec mariánský je skvělým spojencem normální funkce jater.
Černý křen
Křen se pravděpodobně původem z Číny, a jeho kořen má pronikavou chuť, často se konzumuje v salátech. Jeho sirové sloučeniny mu dávají charakteristickou chuť a vůni, a byl tradičně používán v Číně pro dobré zažívání.
Citron
Samozřejmě, že citron opět přispívá ke zlepšení vašeho zdraví. Je velmi dobrý pro čištění, alkalizaci a hydrataci, kromě svého obsahu vitamínu C. Pokud máte plný kalendář jídel a večeří před sebou, jako během Vánoc, nebo pokud vaše sociální rutina zahrnuje časté stravování venku, pamatujte na tyto potraviny a doplňky pro pomoc s detoxikací jater a pro čištění ledvin, jelikož oba orgány plní životně důležité funkce v udržování dobrého zdraví.