Anémie v těhotenství: příčiny, symptomy, diagnóza a léčba

Anémie (z řeckého anaimia, což znamená "nedostatek krve") je definována jako pokles celkového množství hemoglobinu nebo počtu červených krvinek. Anémie je během těhotenství běžným stavem, který postihuje přibližně 40 % těhotných žen po celém světě.

Příčiny anémie v těhotenství

Proč dochází k anémii během těhotenství? Ženy během těhotenství zažívají nárůst objemu plazmy a hmotnosti červených krvinek. Nicméně nárůst objemu je větší než nárůst hmotnosti červených krvinek, což vede k relativnímu „poklesu“ koncentrace hemoglobinu, hematokritu a objemu červených krvinek.

Anémie je obecně častější během třetího trimestru těhotenství (až u jedné třetiny žen), přičemž nejčastější příčiny jsou:

  • Nedostatek železa (mikrocytická anémie): tento typ anémie se vyvíjí, když v těle není dostatek železa. Ženy potřebují během těhotenství více železa (zejména během 3. trimestru) kvůli zvýšené hmotnosti mateřských červených krvinek (přibližně 35 %), vývoji plodu (červené krvinky a svalová hmota) a vývoji placenty. Odhaduje se, že celková potřeba železa během těhotenství je přibližně 1-1,1 g a zvyšuje se v závislosti na trimestru těhotenství: 1-1,2 mg/den v prvním trimestru, 4-4,7 mg/den ve druhém trimestru a více než 5,6-6 mg/den ve třetím trimestru.
  • Nedostatek kyseliny listové a vitamínu B12 (makrocytická anémie): způsobuje megaloblastickou anémii, syndrom charakterizovaný přítomností megaloblastů (nevyzrálých červených krvinek) způsobených asynchronní zráním červených krvinek (erytrocytů) způsobené abnormalitami produkce DNA.

Méně časté příčiny anémie během těhotenství

anemia in pregnant women symptoms

Dvě další vzácné příčiny anémie během těhotenství jsou:

  • Hemoglobinopatie: dědičné nemoci způsobené abnormalitami ve výrobě hemoglobinu v červených krvinkách. Mezi tyto nemoci patří thalasemie (alfa a beta), srpkovitá anémie a varianty globinového řetězce. Jelikož mají dědičnou složku, mělo by se provést komplexní vyšetření těhotné ženy a screening k určení, který člen páru nese gen pro tuto nemoc. Hemoglobinopatie mají významné důsledky pro mateřské zdraví (např. zhoršení anémie) a pro plod (např. dědičnost).
  • Chronická anémie: plynoucí z infekcí, jako je malárie, infekce háčkovým červem a tuberkulóza, výživových nedostatků, jako je nedostatek vitamínu A, nebo chronických nebo autoimunitních onemocnění ledvin.

Příznaky a komplikace anémie v těhotenství

Výživové potřeby během těhotenství, zejména úroveň železa, jsou prioritou. Důkazy ukazují, že podvýživa před a během těhotenství a kojení může mít vážné krátkodobé i dlouhodobé účinky jak na matku, tak na dítě. Podívejme se na příznaky a následky neléčené anémie během těhotenství.

Příznaky

Obecně, v případech mírné anémie, nemusí být žádné příznaky, nebo se mohou projevit nespecifické příznaky (např. únava nebo slabost).

Příznaky anémie se mohou vyvíjet rychle nebo pomalu, v závislosti na příčině anémie, a mohou být podrobně uvedeny v následující tabulce:

Obecné

Kardiopulmonální

Neurologické

Dermatologické

Nedostatek chuti k jídlu

Zadýchávání nebo dyspnoe

Bolesti hlavy

Bledost

Únava

Tachykardie

Razdražitelnost

Žloutenka nebo žlutavé zabarvení kůže

Závratě/mdloby

Hypotenze

Únava

Nesnášenlivost chladu

Astenie

Edém/krvácení

Snížená mentální výkonnost

Křehké nehty

Suché ústa

Palpitace

Anemický stav změn

Zimnice

Možné komplikace

Komplikace, které mohou nastat v důsledku přítomnosti anémie, ovlivňují zdraví těhotné ženy, vývoj plodu a zdraví novorozence. Podívejme se na některé z nich.

  • Akutní komplikace: potrat, předčasné prasknutí plodových obalů, předčasný porod, množství plodové vody nižší než se očekává vzhledem k gestačnímu věku (oligohydramnios), mezi jinými.
  • Infekce: těhotné ženy s anémií jsou náchylnější k infekcím, zejména k močovým infekcím. Navíc jsou infekce a spontánní dehiscence rány častější.
  • Kardiovaskulární komplikace: hypertenzní poruchy a hemoragické incidenty v poporodním období jsou častější, když je během těhotenství přítomna anémie.
  • Vývoj plodu: nedostatek železa zdvojnásobuje riziko předčasného porodu a ztrojnásobuje riziko narození dítěte s nízkou porodní hmotností. Také zvyšuje šance na vývojové vady. Konkrétně, nedostatek kyseliny listové může zvýšit riziko vývojových vad neurální trubice.

Diagnóza a léčba anémie v těhotenství

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že pokud jsou hodnoty hemoglobinu (Hb) nižší než 11 g/dl a hematokrit je nižší než 33 % během těhotenství, přítomnost anémie je potvrzena.

Podle hladiny hemoglobinu se klasifikuje jako:

  • Mírná anémie (Hb 10 až 10,9 g/dl)
  • Mírná anémie (Hb 7 až 9,9 g/dl)
  • Těžká anémie (Hb méně než 7 g/dl)

Diagnostika anémie během těhotenství by měla být provedena zdravotnickým pracovníkem a měla by zahrnovat dva fáze:

  • Klinická: doporučuje se provést podrobnou lékařskou anamnézu, včetně stravy/výživy (veganská, vegetariánská a/nebo omezená strava), faktory, které mohou ovlivnit absorpci živin (např. celiakie), nadměrnou ztrátu železa/krve, jakož i lékařskou a rodinnou anamnézu a historii předchozích těhotenství.
  • Laboratorní testy: doporučuje se úplný krevní obraz, včetně průměrného obsahu hemoglobinu v krvince (MCH), a hematokritu, periferní krevní nátěr, hladiny folátu a vitamínu B12 v séru, a měření koncentrace železa v séru nebo koncentrace feritinu v séru. Závažnost anémie je založena na individuální úrovni hemoglobinu/hematokritu.

Léčba je přizpůsobena v závislosti na typu identifikované anémie, takže:

  • Mikrocytická anémie (nedostatek železa): Doporučení organizací jako je WHO, Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a další zdravotní organizace naznačují příjem železa na základě místní prevalence, příjmu železa stravou a individualizace charakteristik anémie u těhotných žen. Dávky se pohybují od 16 do 120 mg/den.
  • Makrocytická anémie (nedostatek kyseliny listové a vitamínu B12): Doporučený příjem kyseliny listové se pohybuje od 600 do 1000 mikrogramů denně, zatímco doporučený příjem pro vitamín B12 je kolem 5 mikrogramů/den.
  • Mixovaná anémie: Jedná se o kombinaci dvou výše zmíněných typů, takže příjem živin by měl být upraven dle doporučení zdravotnického pracovníka.

Tipy pro prevenci a boj s anémií během těhotenství

Během těhotenství dochází k zásadním metabolickým úpravám využití živin, které podporují vývoj plodu. Tyto úpravy vyžadují větší množství živin pro růst a metabolismus mateřských a fetálních tkání, stejně jako pro skladování živin v plodu. Kvalita a množství stravy matky ovlivňuje růst plodu, stejně jako intestinální absorpci, uteroplacentární prokrvitelnost, kardiopulmonární funkci, placentární transfer a správné využití živin a kyslíku plodem.

Je tedy důležité, aby byly těhotným ženám poskytnuty obecné doporučení, jak stravovací, tak hygienické, aby zajistily úspěšné těhotenství. Podle pokynů od Ministerstva pro spotřebitelské záležitosti a Oddělení zdravotnictví Komunity Madrid jsou doporučeny následující opatření:

Hygienická opatření

  • Mytí rukou mýdlem a teplou vodou po dobu nejméně 20 sekund před a po manipulaci s jídlem, po kontaktu s jakýmkoli špinavým materiálem (plenky, odpad, zvířata) a zejména po použití koupelny.
  • Ruce, povrchy a kuchyňské potřeby by měly být důkladně umyty po manipulaci se syrovým masem, rybami, drůbeží, neomytým ovocem a zeleninou a jakýmkoli jiným syrovým jídlem.
  • Skladujte vařené potraviny v lednici po co nejkratší dobu a uchovávejte je v uzavřených nádobách, odděleně od sýrů a syrových potravin. Pokud jsou zakoupeny předvařené pokrmy, je třeba dodržet uvedené datum spotřeby.
  • Umýt syrové ovoce a zeleninu.
  • Důkladně tepelně upravit maso, dokud nedosáhne teploty 71 °C (střed produktu by měl změnit barvu).
  • Pozorně číst etikety potravinových produktů, zejména upozornění a pokyny k použití.
  • Omezit příjem kofeinu z jakéhokoli zdroje (káva, čaj, kolové nápoje, "energetické" nápoje, yerba mate atd.).

Potraviny, kterých se vyvarovat

  • Syrové ryby (jako je sushi, sashimi, ceviche, carpaccio), chlazené nebo marinované uzené ryby a syrové ústřice, mušle nebo slávky. Kromě toho velké ryby jako je mečoun, žralok, tuňák modroploutvý nebo štika.
  • Syrové mléko a čerstvé nebo měkké sýry (Brie, Camembert, sýr Burgos nebo latinskoamerické sýry, mozzarella a modré sýry), pokud na etiketě není uvedeno, že jsou vyrobeny z pasterizovaného mléka. Průmyslově strouhané nebo krájené sýry. Odkrojit slupku ze všech sýrů.
  • Syrová vejce nebo přípravky s syrovými vejci (domácí omáčky a majonéza, pěny, meringue, domácí dorty, tiramisu, domácí zmrzliny, vaječný koňak atd.).
  • Pokud není imunizace proti toxoplazmóze (poradit se s lékařem), vyhnout se konzumaci uzených syrových masných výrobků (chorizo, salchichón, salám, sušená šunka atd.).
  • Konzumovat pouze čerstvé vymačkané šťávy nebo pasterizované balené šťávy.
  • Vyhnout se alkoholickým nápojům.

Doporučená strava

    • Energetické potřeby během těhotenství se pohybují od 2200 do 2900 kcal/den.
    • Denní strava by měla obsahovat 50% ovoce a zeleniny, ¼ cereálií (preferovaně celozrnných) a/nebo brambor (ne smažených), ¼ potravin bohatých na proteiny (vajíčka, ryby, libové maso - porce 100 až 150 g, luštěniny a nesolené syrové nebo pražené ořechy), mléčné výrobky (mléko, neslazené jogurty, kefír, sýry atd.); konsumovat více porcí ovoce (alespoň 3 porce denně), udržovat stálou hydrataci a používat rostlinné oleje obsahující nenasycené tuky, jako je olivový olej.
    • Pokud dodržujete vegetariánskou nebo veganskou stravu, je třeba věnovat zvláštní pozornost příjmu vitamínu B12, vápníku a proteinů. Zvýšit konzumaci ořechů, potravin bohatých na vápník, jako jsou tmavě zelené listové zeleniny, a zajistit adekvátní kombinaci luštěnin a celozrnných obilnin.
    • Doporučený denní příjem živin je následující:
      • Proteiny 1.1 g/kg
      • Sacharidy 175 g
      • Vláknina 14 g
      • Omega 3 mastné kyseliny (kyselina linolová a α-linolenová) 15 g

 Potraviny bohaté na železo

Jak bylo zmíněno, železo je jedním z klíčových živin pro správný vývoj plodu a celkovou pohodu těhotných žen. Potraviny, které obsahují významné množství tohoto minerálu, zahrnují2:

 

Potravina

Porcí

Příjem >4 mg/den

Játra

3 unce (85 g)

Obiloviny a luštěniny

½-1 šálek

Broskev

10 plátků

Obohacené cereálie

½ šálku

Fíky

10

Slunečnicová semena sušená

2/3 šálku

Příjem 2-4 mg/den

Libové maso

3 unce (85 g)

Vajíčka

3

Jehněčí

3 unce (85g)

Tofu

½ šálku

Špenát

½ šálku

Hrášek

1 šálek

Vepřové

3 unce

Švestková šťáva

1 šálek

Rozinky

2/3 šálku

Sójové boby

½ šálku

Čokoláda a anémie: Mýtus nebo realita?

Kakaová zrna (používaná k výrobě čokolády) obsahují 9,3% vody, 8,2% minerálů, 18,81% proteinů, 13,85% vlákniny a 46,1% sacharidů. Sušením kakaových bobů se vyrábí kakaový prášek, který obsahuje minerály jako je 1544 mg draslíku, 734 mg fosforu, 499 mg hořčíku, 120 mg vápníku a 13,9 mg železa na 100 g, mezi jinými.

Zpracováním kakaového prášku na čokoládu se výrazně snižuje jeho obsah minerálů, v závislosti na typu. Horká čokoláda je nejlepším zdrojem minerálů a je doporučena ke konzumaci, obsahuje 559-715 mg draslíku, 206-308 mg fosforu, 146-228 mg hořčíku, 56-73 mg vápníku a 8-11,9 mg železa na 45-85% kakaa, atd. Je však důležité si uvědomit, že ačkoli poskytuje významný obsah železa, je to lepší zdroj hořčíku a draslíku, například.

Čokoláda může být možností ve stravě, zejména při konzumaci tmavé čokolády s 85% kakaa, ale nění doporučována lékařskými společnostmi nebo zdravotnickými organizacemi a není zmíněna v žádných oficiálních doporučeních. Navíc, jak je čokoláda zpracovávaná, množství mastných kyselin také stoupá, z 13,7 g/100 g v kakaovém prášku na 42,6 g v čokoládě s 85% kakaa.

Doplněk železa a vitamínů

Cílem léčby nedostatku železa je řešit základní příčinu, napravit anémii a doplnit zásoby železa. K tomu je nezbytné spotřebovávat dostatečné množství železa stravou, což může být doplněno orálními doplňky stravy obsahujícími železo, stejně jako vitamíny, jako jsou kyselina listová, vitamín B12 a vitamín C.

Existují různé formy doplňků železa dostupné, každá s různými koncentracemi v závislosti na přidružené soli nebo jiných prvcích. Jednou z vynikajících alternativ je železitý bisglycinát3, který pomáhá obnovit normální úrovně železa v tě